Permanente oorlog? Niet in mijn naam!

De Oorlog tegen het Terrorisme is mislukt maar wordt desondanks voortgezet, met Nederlandse steun. Dat moet stoppen.

Hou me op de hoogte

De Oorlog tegen het Terrorisme begon in 2001, met de inval in Afghanistan. Daarna volgden Irak (2003), Libië (2011) en opnieuw Irak en ook Syrië (2014). In de tussentijd zijn geheime oorlogen gestart in onder meer Jemen, Pakistan en Somalië.

Anders dan beloofd heeft deze grootschalige militaire inzet niet geleid tot minder terreur. Aanslagen en dreiging zijn juist enorm toegenomen. Meer dan een miljoen mensen zijn gedood en miljoenen gevlucht. Spanningen tussen bevolkingsgroepen zijn gegroeid.

Na ruim zestien jaar is er nog altijd geen enkel zicht op een einde aan deze mislukte, contraproductieve oorlog. President Trump gooit juist olie op het vuur door de War on Terror op alle fronten te escaleren. Meer dood en verderf, meer vluchtelingen en meer terrorisme zullen daarvan het gevolg zijn.

Dat moet stoppen, te beginnen met het beëindigen van Nederlandse militaire steun hieraan.

Help mee door deze pagina met anderen te delen.

Zie ook:

  • 11 december 2017 plaatste Het Parool een opiniestuk waarin gewaarschuwd wordt voor de opkomst van Al Qaida 3.0.

  • 4 december 2017 was Sadet Karabulut te gast bij EenVandaag over de oorlog in Afghanistan.

  • 4 december 2017 en in de dagen daarvoor gingen SP’ers op meerdere plaatsen in het land de straat op om zich uit te spreken tegen het besluit van het kabinet om drie militaire missies te verlengen.

  • 4 december 2017 plaatste Joop.nl een opiniestuk waarin gesteld wordt dat terrorisme weg bombarderen onmogelijk is en het de hoogste tijd is dat kritisch naar het eigen handelen wordt gekeken.

  • 29 november 2017 organiseerde de SP een hoorzitting over het hoge aantal burgerslachtoffers dat valt in de strijd tegen IS in Irak en Syrië. De NOS en het AD deden daar verslag van. Monitororganisatie Airwars, die te gast was, heeft er ook verslag van gedaan.

  • 8 november 2017 sprak Sadet Karabulut op Radio1 over de verlenging van militaire missies in Afghanistan, Mali en Irak en Syrië en over de contraproductieve War on Terror.

  • 15 november 2017 diende Sadet Karabulut een motie in voor een onafhankelijk onderzoek naar de averechtse resultaten van de Oorlog tegen het Terrorisme, maar die kreeg onvoldoende steun in de Kamer.

  • 14 november 2017 vroeg de SP minister Zijlstra in te gaan op het gegeven dat na 16 jaar Oorlog tegen het Terrorisme er een enorme toename van terreur is.

  • 7 september 2017 plaatste Trouw een opiniestuk van Sadet Karabulut waarin wordt opgeroepen de zinloze oorlog in Afghanistan te stoppen.

  • 20 mei 2017 plaatste Joop.nl een opiniestuk waarin grote zorgen worden uitgesproken over de oorlogsescalatie door president Trump.